Ik word er zo moe van! Mijn FOMO
01 september 2020 

Ik word er zo moe van! Mijn FOMO

“Ik word er zo moe van” verzuchtte iemand in de jeugdzorg, “gemiddeld 30 mailtjes per dag. Weet je hoeveel tijd me dat kost om ze allemaal te lezen en te beantwoorden?”

Een van de vele uitspraken tijdens een workshop Mijn mailbox de baas. Lijkt je het niet heerlijk als dat niet meer hoeft. Gewoon minder mail beantwoorden, minder mail ontvangen en vooral minder mail versturen. Dat kan echt, maar daar moet je wel wat voor overwinnen.

Fomo

Het begint vaak bij de Fear of missing out, ook wel FOMO genoemd. Stel je voor dat je informatie mist en stel je voor dat iemand je daar op aanspreekt. Dit maakt dat er een soort van drang is om al je mail te lezen én nee dat hoeft niet, de meeste mail gooi je gewoon weg. Een net zo’n erge variant is om allerlei collega’s CC-tjes te sturen. Stel je voor dat zij informatie zouden missen.

FOMO raakt natuurlijk aan veel meer dan alleen je mail. Nieuws, Whatsapp, Facebook, LinkedIn en noem maar op, met piepjes, visuele meldingen, getallen van ongelezen berichtjes, wordt je een groot deel van de dag geleefd als je niet oppast.

Loskomen van FOMO is echt niet makkelijk. Het is een verslaving die niet zo opvalt omdat hij niet zo schadelijk lijkt. Toch zorgt FOMO in veel gevallen ervoor dat je stress-as vrijwel de hele dag aanstaat. Je moet maar eens Google-len wat dát met je doet.

Terug naar die overvolle mailbox. Die kan echt leeg hoor. Dit leer je vrij makkelijk in 1 dag, maar het afkicken vraagt minimaal 6 weken. Na drie maanden kun je dan opgelucht constateren dat jij weer degene bent die aan het roer staat.

Over de schrijver
Reactie plaatsen