CC-tjes, daar zit geen hond op te wachten
03 maart 2023 

CC-tjes, daar zit geen hond op te wachten

Bij het herlezen van een aantal blogjes, kwam ik deze weer tegen. De ramp van het cc-en. Ik dacht ik haal 'm weer eens naar voren voor wie het nog niet gelezen heeft. En natuurlijk voor hen die zich voorgenomen hadden te stoppen met het lezen van CC-tjes, maar het stiekem toch weer doen.

Ga voor de grap eens na hoeveel mailtjes er CC aan jou gestuurd worden en hoe vaak jij een mail CC aan een ander stuurt. Je zult schrikken van de enorme aantallen. De grootste ramp in mailverkeer heet dan ook CC.

 

CC staat voor Carbon Copy. Dit deed me ineens denken aan vroeger. Het hard tikken op een ouderwetse typemachine en als je een kopietje wilde dan deed je er een carbonpapiertje tussen zodat nog iemand het kon lezen. Dit deed je maar zeldzaam, want je moest harder aanslaan en vaak was de kopie nog slecht te lezen ook. Toen kwam de mail. “Hé”, hebben toen een aantal mensen gedacht, “dat is handig. Nu kan ik een onbeperkt aantal mensen kopietjes sturen”.

Zomaar een paar gedachtes bij een CC-tje:
– cc aan mijn teamgenoten; handig als zij het ook even lezen
– cc aan mijn leidinggevende, dan weet zij er ook van
– cc aan mijn collega’s; handig voor als ik ziek wordt
– cc aan de behandelcoördinator dan ben ik ingedekt
– cc aan een ieder; zodat ze weten dat ik er mee bezig ben

Er zijn natuurlijk legio redenen te bedenken om iemand een handig kopietje te sturen, maar in de praktijk betekent dit al gauw dat 10 of meer cc-tjes per dag binnen krijgt. En dan begint het pas, want veel mensen klikken standaard op “beantwoorden aan allen” dat betekent dat alle reacties ook weer cc naar iedereen gaan.

En dan het goede nieuws.

Je kunt CC-tjes gewoon ongelezen weggooien! Ja echt waar!
De ervaring leert dat als je CC-tjes weggooit je zelden een vraag hierover krijgt. Stel dat je 50 cc-tjes weggooit. Er bestaat dan een kans dat 1 iemand je een herinnering stuurt waarom je niet gereageerd hebt. Maar laten we het ruim nemen; twee mensen bellen je. Tja, dat geeft te denken.

Dat is toch goed nieuws hè? Het slechte nieuws is echter dat je nu 48 mailtjes met bijlages voor niets zit te lezen :'(

Probeer het maar eens, je zult zien dat ik gelijk heb.

PS.
Je weet dat je je mailprogramma zo kunt instellen dat CC-tjes automatisch de prullenbak in gaan? Dat scheelt een hoop getwijfel bij het weggooien 🙂

Over de schrijver
Reactie plaatsen