Gooi maar over de muur, dan ben ik er vanaf
15 maart 2021 

Gooi maar over de muur, dan ben ik er vanaf

Ken je mensen die dat doen. Zo’n mailtje waarbij ze iets bij jou over de muur gooien in de hoop dat jij actie onderneemt en dat zij het gevoel hebben ook echt iets gedaan te hebben.

  • Iedereen is het er mee eens, laten we een datum prikken.
  • Ik las dit artikel en dacht gelijk aan jou.
  • Hoi ik heb een fout gemaakt in de rekening die ik je gestuurd heb. Laten we even bellen.
  • Dit rapport moet ik morgen inleveren zullen we er nog even naar kijken?
  • Vrijdag is de afspraak met ons groepje. Wie zorgt er voor het eten?
  • Er is geen inval voor morgen geregeld.

Zomaar wat voorbeelden van teksten die voor jou een trigger kunnen zijn om tot actie over te gaan, terwijl de zender van het bericht ook gewoon zelf een concreet voorstel had kunnen doen of actie had kunnen ondernemen.
Neem het voorbeeld van “Hoi ik heb een fout gemaakt in de rekening die ik je gestuurd heb. Laten we even bellen” Zo’n berichtje kan de zender het gevoel geven dat zij echt iets gedaan heeft om haar fout goed te maken. Jij loopt het risico dat je gaat bellen. Beter was natuurlijk dat zij jou gelijk gebeld had met de mededeling dat ze een fout gemaakt had.

“Laten we een datum prikken” Zelfde verhaal. De zender kan het gevoel hebben dat hij het initiatief genomen heeft en kan voor zijn gevoel “datum prikken” van zijn lijstje schrappen. In het echie is er helemaal nog geen datum. Sterker nog wie gaat nu echt het initiatief nemen en stuurt een datumprikker rond?

Wees alert op dit soort mailtjes want ze nodigen uit tot reactief gedrag en er is niets zo vermoeiend als reactiviteit. Tevens loop je het risico dat je dingen op je bord trekt die daar niet thuishoren. Laat de actie over aan de juiste mensen.

Tja hoe reageer je dan? Bij mij hangt dat van mijn bui af. Soms delete ik het mailtje zonder te reageren. Een andere keer reageer ik flauw: “…laten we een datum prikken”, antwoord: “ja laten we dat doen 🙂 “. Als ik een hele goede bui heb, dan leg ik mensen uit wat zo’n mailtje doet met mij en hoe het anders kan.

Veel plezier met je alertheid op dit soort mailtjes en kijk voor de grap je eigen verzonden mailtjes eens na…..misschien stuur jij ze ook wel.

Over de schrijver
Reactie plaatsen